Hpv Aşı
HPV aşısı; içinde canlı virus bulunmayan ve vücudun HPV’nin bir çok türlerine karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan bir aşıdır. HPV’ye bağlı gelişen rahim ağzı kanseri, genital siğil, vulva kanserleri, vajina kanserleri, ağız, dil ve gırtlak kanserlerini azaltmanın önemli bir yoludur. HPV aşısı, halk arasında “rahim ağzı kanseri aşısı” olarak da bilinmektedir.
HPV Aşı Kimlere Yapılır ?
HPV aşısı, ülkemizde daha ulusal aşılama programına girmemiştir. Aşının ulusal aşılama programına alındığı ülkelerde önerileriyle uyumlu olarak, 11-12 yaşında rutin HPV aşılaması önerilmektedir. 9 yaşında da HPV aşısına başlanabilir. Daha önce aşılanmamış veya aşılarını tamamlamamış olan 13-26 yaşındaki kişilere catch-up aşılama önerilir. Bu öneriler Avrupa’da geçerlidir.
27-45 yaş arası erişkinlerde kişisel risk faktörleri ve aşıdan alabilecekleri olası faydalar göz önüne alınarak HPV aşılaması önerebilir.
HPV Aşı Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılabilir mi ?
HPV virüsü bulaştıktan sonra da aşı yapılabilir. Fakat bu noktada önemli olan enfekte olunan HPV türünün saptanmasıdır. Eğer kadında HPV’nin yalnızca tek türü saptanmışsa, diğer HPV türleri için aşının yapılması gerekir. Böylece cinsel yaşam devam ettiği sürece kadın diğer HPV türlerine karşı kendini koruyabilir.
HPV Aşı Yan Etkileri ?
HPV aşısı olduktan sonra ciddi yan etkiler görülmez. Genellikle enjeksiyona bağlı olarak, uygulama yapılan bölgede kızarıklık, şişkinlik ve kızarıklık olabilir. Hafif baş ağrısı görülebilir. Bunların dışında, aşı uygulamasından sonra ciddi bir yan etki görüldüğünde, zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekir. Olası alerjik reaksiyon açısından, aşı öncesi, hekim tarafından yumurta alerjisi, kauçuk alerjisi gibi bazı özel durumlar sorgulanır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İçerik Güncelleme Tarihi: 05.04.2023